Varkensvlees moet veilig, lekker én gezond zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, geven wij onze varkens gezond en verantwoord voer. Dat vinden we belangrijk en daarom stellen wij met zorg ons varkensvoer samen.  Alle bedrijven die producten aan ons leveren, zijn GMP waardig (Good Manufacturing Practices). Dat wil zeggen dat deze bedrijven voldoen aan alle kwaliteitseisen die het Diervoederproductschap oplegt. Deze kwaliteitseisen waarborgen de kwaliteit en veiligheid van voer. 


Wij mengen ons eigen voer 
In een mengketel mixen wij biologische kaaswei, sojaschroot, tarwemeel en aardappelstoomschillen. Het mengsel wordt afgemaakt met extra vitamines en mineralen. Wij maken geen gebruik van vooraf gemengde producten, maar mixen dit dus zelf. Zo houden we vinger aan de pols als het om een sterke voeding voor onze varkens gaat. Een goede samenstelling van het voer bevordert een optimale vertering en juist dat houdt onze varkens gezond.

Analyses, voedingscurves en voedingsmenu’s
Onze analist is dagelijks bezig met het analyseren van producten op ons bedrijf. We kijken naar kleur, smaak en samenstelling van ieder product dat we aangeleverd krijgen. Daarnaast meten we van elk product de zuurgraad en het aandeel droge stof. Steekproefsgewijs sturen we producten naar het laboratorium voor nader onderzoek. Naast de binnenkomende producten, analyseert onze analist ook de uiteindelijke samenstelling van het voer dat we zelf mengen. 

Samen met een voedingsdeskundige, stelt onze analist menu's en voedingscurves op voor onze varkens. Deze worden ingevoerd in een computer, waardoor elk groepje varkens een menu toegewezen krijgt. De computer optimaliseert dit menu iedere dag. Zo krijgen onze varkens steeds een goede samenstelling en een juiste hoeveelheid voeding. De computer bereidt alle maaltijden voor de varkens en doseert deze 's morgens en 's avonds. 

Vitaminen en mineralen
Net als mensen, hebben onze varkens dagelijks behoefte aan vitaminen en mineralen. Enkele vitaminen maakt een varken zelf aan, maar de meeste vitaminen moet het dier via voeding opnemen. Mineralen zorgen dat het afweersysteem van een varken goed werkt. Door toe te zien op een uitgekiende hoeveelheid vitaminen en mineralen, kunnen wij ervoor zorgen dat onze varkens zich goed wapenen tegen bijvoorbeeld griep of andere ziekten. Want van vitamines en mineralen krijgen onze varkens, net als mensen, een hogere weerstand.

Fermentatie
Heijderhoeve beschikt over een fermentatie-installatie. In deze installatie verbeteren we de voederwaarde van bijvoorbeeld granenmengsel. Dit doen we door water en melkzuurbacteriën toe te voegen en dit vervolgens te verhitten. Fermentatie leidt tot een betere voederconversie (dat is de benutting van voer door een varken), maar leidt ook tot een betere darmgezondheid. Dat maakt dat onze varkens zo goed presteren!